Milkujeme léto

Zmrzlina v myske se lžičkou

Vychutnejte si začátek léta!

Zapojte se do červnového vaření a pečení s MILKEM a PAVLEM BERKYM

Ikony v řádku z oblasti gastronomie. Sushi hĺky, steak, sklenička s likérem, dort, myska s rýží, obilí.

Autor receptů

Pavel Berky

Pavel Berky - Autor receptů pro Milkujeme léto. Lžičky a vidličky seřažené do kruhu.

Léto ještě nikdy nechutnalo tak skvěle

Recept Tlačítko pro přehrávání videa

Quiche s cibulí a špenátem podle Pavla Berkyho

doba přípravy: 60 min. + 70 min. pečení
náročnost: 1
počet porcí: ke sdílení

Suroviny:

Těsto:

  • 300 g hladké mouky

  • 150 g Milko másla

  • 1 vejce

  • sůl

Náplň:

  • 450 g Milko Žervé z Poděbrad

  • 300 g cibule

  • 130 g čerstvého špenátu

  • 200 g špeku Iberico

  • 200 g Milko Bio sýru Eidam 45 %

  • 6 vajec (2 vejce + 4 žloutky)

  • sůl

  • pepř

Postup:

Těsto:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.

  2. V misce smíchejte mouku a studené, na kostky nakrájené máslo. Směs by měla připomínat drobenku. Přidejte vejce, sůl a vypracujte hladké těsto. Pokud by se vám zdálo, že je směs příliš suchá, přidejte trochu ledové vody. Připravené těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici 30 minut odpočívat.

  3. Poté těsto rozválejte na tloušťku 1–2 mm. Přendejte do kulaté formy, kterou si lehce vymažte máslem a těsto propíchejte, aby se během pečení nenafukovalo. Přikryjte pečícím papírem a zasypte fazolemi, abyste těsto zatížili. Pečte v rozehřáté troubě 20 minut. Poté formu z trouby vytáhněte a sundejte pečící papír s fazolemi. Formu s těstem vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut dozlatova. Upečené těsto nechte zcela vychladnout.

Náplň:

  1. Špek nakrájejte na malé kostičky a vysmažte dokřupava. Škvarky přeceďte, dejte je stranou a v pánvi nechte asi dvě lžíce tuku. Zbylý tuk si nechte na jiné vaření. 🙂

  2. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenká půlkolečka, přihoďte do pánve s tukem a orestujte dozlatova. Přidejte listy špenátu a nechte je zvadnout. Vše dobře promíchejte, stáhněte z plotny a nechte vychladnout.

  3. V míse rozmíchejte vejce, žloutky, sůl a pepř. Přimíchejte žervé, aby vznikl hladký krém bez hrudek.

  4. Na dno vychladlého korpusu nastrouhejte polovinu sýra. Přidejte cibulovo-špenátovou směs, škvarky a zalijte žervé krémem. Posypte zbylým sýrem a dejte péct do vyhřáté trouby (180 °C) na 40 minut. Po upečení nechte quiche minimálně 15 minut odpočívat, poté můžete začít servírovat.

Recept Tlačítko pro přehrávání videa

Tvarohový nepečený dort s jahodami podle Pavla Berkyho

doba přípravy: 60 minut + min. 4 hodiny chlazení
náročnost: 1
počet porcí: ke sdílení

Suroviny:

Náplň:

  • 750 g Milko Tvarohu tučného

  • 150 g Milko Žervé z Poděbrad

  • 500 g čerstvých jahod

  • 300 g cukru krupice

  • 20 plátků želatiny

  • 2 limetky

  • čerstvá máta

Korpus:

  • 200 g máslových sušenek

  • 90 g másla

Postup:

  1. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Rozprostřete na dno dortové formy a dobře utlačte. Dejte chladit do lednice na přibližně 2 hodiny.

  2. Deset plátku želatiny namočte do studené vody a nechte asi 10 minut bobtnat. Jahody omyjte a očistěte od stopek. Polovinu z nich dejte stranou na finální zdobení. Zbylou polovinu rozmixujte se 100 g cukru na pyré. Pokud mají jahody hodně semínek, můžete ještě propasírovat přes jemné sítko.

  3. Do mísy dejte tvaroh, žervé, kůru z jedné limetky a vše důkladně promíchejte. Jahodové pyré ohřejte, ale ne tak, aby prošlo varem. Dejte do něj vyždímanou změklou želatinu a promíchejte. Přidejte dvě lžíce tvarohového krému, zamíchejte a nakonec oba krémy smíchejte dohromady. Krém nalijte na ztuhlý sušenkový korpus a dejte do lednice vychladit.

  4. Namočte zbylých 10 plátků želatiny do studené vody. V rendlíku smíchejte 500 ml vody, 200 g cukru, šťávu ze dvou limetek a mátu. Přiveďte k varu, poté rendlík z plotny odstavte a nechte 5–10 min. louhovat.

  5. Z vyluhovaného rozvaru vyndejte mátu a dejte do něj vyždímanou želatinu. Rozvar by měl být stále horký, aby se želatina zcela rozpustila. Pokud tomu tak není, rozvar lehce přihřejte.

  6. Na ztuhlý krém vyskládejte zbylé očištěné jahody a zalijte vychladlým rozvarem. Dort dejte chladit do lednice, ideálně přes noc.

Soutěžte s námi na FBIG

Možná výhra v soutěži – taška plná MILKO mléčných produktů

Co je ve hrě?

Podepsaná kuchařka Pavla Berkyho, kravičková zástěra a taška plná MILKO mléčných produktů.

Možná výhra v soutěži - podepsaná kuchařka Pavla Berkyho
Grilovaný ananas s kokosem a limetkový dip podle Pavla Berkyho

Grilovaný ananas s kokosem a limetkový dip podle Pavla Berkyho

doba přípravy: 20 minut

náročnost: 1

počet porcí: 8

Suroviny:

  • 1 ananas

  • 30 g cukru krupice

  • 1 limetka

  • 100 g zakysané smetany

  • strouhaný kokos

Postup:

Ananas

  1. Ananas očistěte a nakrájejte na kolečka. Obalte je v cukru a opečte na rozpáleném grilu z každé strany dozlatova.

  2. Na suché pánvi opražte strouhaný kokos, který by měl chytnout lehce nahnědlou barvu. Poté kokos přesypte do misky.

Limetkový dip

  1. V rendlíku smíchejte 1 PL cukru, 2 PL vody a nastrouhanou kůru z jedné limetky. Vše přiveďte k varu a počkejte, až se vytvoří sirupová konzistence. Poté rendlík odstavte a nechte sirup vychladnout.

  2. Do jiné misky si dejte zakysanou smetanu a postupně do ní zašlehejte připravený limetkový sirup. Nakonec smetanu dochuťte i šťávou z limetky.

Servírování:

Kolečka grilovaného ananasu rozpulte a dejte na talíř. Zasypte kokosovými lupínky a podávejte s limetkovým dipem.

Lilkové lasagne podle Pavla Berkyho

Lilkové lasagne podle Pavla Berkyho

doba přípravy: 90 minut

náročnost: 2

počet porcí: 12

Suroviny:

  • 2 kg lilku

  • 300 g mletého hovězího masa

  • 50 g másla

  • 50 g sušených rajčat

  • 50 ml balzamikového octa

  • 2 středně velké cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 100 ml portského vína

  • 500 g bílého řeckého jogurtu

  • 100 g sýru gouda

  • 100 g parmazánu

  • 500 g cherry rajčátek

  • sůl

  • pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 °C.

  2. V misce smíchejte balzamikový ocet s 80 ml vody. Přidejte sušená rajčata a nechte 30 minut louhovat.

  3. Lilek podélně nakrájejte na plátky silné 1 cm, rozložte na plech, osolte a nechte 10 minut tzv. vypotit. Poté papírovým ubrouskem setřete vodu, která se na povrchu vytvořila, plátky otočte a proces zopakujte. Takto „vypocené“ plátky ještě jednou dosucha otřete a z obou stran opečte na rozpálené suché pánvi dozlatova.

  4. Ve stejné pánvi rozehřejte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přihoďte nakrájený česnek a restujte ještě přibližně 30 sekund. Poté do pánve přidejte maso, osolte, opepřete a za občasného míchání nechte maso zatáhnout. Zalijte portským vínem, promíchejte a počkejte, až se všechna tekutina vyvaří. Poté pánev z plotny odstavte.

  5. Do misky dejte bílý jogurt, nastrouhanou goudu, polovinu parmazánu a dochuťte solí a pepřem.

  6. Na dno zapékací mísy položte první vrstvu opečených lilků. Potřete dostatečným množstvím jogurtové směsi a na ni rozprostřete část masové směsi. Tímto způsobem vrstvy opakujte, až spotřebujete všechny suroviny. Sušená rajčata vyskládejte na prostřední masovou vrstvu. Lasagne byste měli ukončit vrstvou lilků. Pečte ve vyhřáté troubě 45 minut.

Chleba s pomazánkou z roquefortu & glazované fíky podle Pavla Berkyho

Chleba s pomazánkou z roquefortu & glazované fíky podle Pavla Berkyho

doba přípravy: 20 minut

náročnost: 1

počet porcí: 6

Suroviny:

  • chléb

  • 100 g sýra roquefort

  • 100 g anglické slaniny

  • 50 g tvarohu

  • 6 fíků

  • 1 citron

  • 1 ČL medu

  • 1 ČL hrubozrnné hořčice

  • 3 PL balzamikového octa

  • máslo

  • pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Chléb nakrájejte na 6 tenčích plátků, namažte máslem a vložte na zhruba 10 minut do trouby.

  2. Na pánvi opečte plátky slaniny a dejte zatím stranou.

  3. Do menší misky dejte sýr, přidejte tvaroh a vidličkou rozmělněte. Dochuťte nastrouhanou citronovou kůrou a pepřem. Směs dejte do lednice na 10 minut vychladit.

  4. Fíky nakrájejte na silnější plátky. Do menšího kastrůlku dejte ocet, hořčici a med. Přiveďte k varu a za stálého míchání vytvořte hustší redukci. Poté kastrůlek odstavte z plotny.

  5. Nakrájené fíky vložte do redukce a vše opatrně promíchejte.

Servírování:

Na vychladlý opečený chléb namažte vrstvu sýrové směsi, položte plátek opečené slaniny a navrch vyskládejte plátky fíků. Na ozdobení můžete použít čerstvé oregano, tymián nebo pažitku.

Francouzské brambory podle Pavla Berkyho

Francouzské brambory podle Pavla Berkyho

doba přípravy: 90 minut + 12 h odležení

náročnost: 1

počet porcí: 8

Suroviny:

  • 1,5 kg brambor

  • 300 ml smetany ke šlehání

  • 300 g klobásy (dle chuti)

  • 2 vejce

  • 200 g sýru (gouda nebo ementál)

  • 2 cibule

  • 3 bobkové listy

  • 50 g másla

  • sůl

  • pepř

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka přibližně 2 mm tlustá.

  2. Do mísy dejte smetanu, bobkové listy a nakrájené brambory. Dobře osolte, opepřete a rukama vše pořádně promíchejte. Takto připravené brambory nechte v lednici 12 hodin nebo přes noc odležet.

  3. Troubu předehřejte na 190 °C.

  4. Cibuli oloupejte a společně s klobásou nakrájejte na tenká kolečka.

  5. Do zapékací mísy střídavě vrstvěte suroviny v tomto pořadí – odleželé brambory, cibule a klobása. Každou vrstvu zasypte nastrouhaným sýrem. Poslední vrstvou by měly být brambory, na které rozložte kousky másla.

  6. Do zbylé smetany z brambor dejte vejce a směs rozšlehejte. Nalejte ji brambory a pečte ve vyhřáté troubě 1 hodinu. Doba pečení se může lišit v závislosti na tloušťce brambor. Proto je zhruba po 40 minutách zkontrolujte. Když jsou brambory měkké a na povrchu zlatavé, můžete je vyndat.

TIP:

Do brambor můžete přidat i další libovolnou zeleninu či jakékoliv jiné maso, např. kuřecí prsa.