Vychutnejte si začátek léta!
Autor receptů
Léto ještě nikdy nechutnalo tak skvěle
Soutěžte s námi na FB a IG
Podepsaná kuchařka Pavla Berkyho, kravičková zástěra a taška plná MILKO mléčných produktů.
doba přípravy: 20 minut
náročnost: 1
počet porcí: 8
Suroviny:
1 ananas
30 g cukru krupice
1 limetka
100 g zakysané smetany
strouhaný kokos
Postup:
Ananas
Ananas očistěte a nakrájejte na kolečka. Obalte je v cukru a opečte na rozpáleném grilu z každé strany dozlatova.
Na suché pánvi opražte strouhaný kokos, který by měl chytnout lehce nahnědlou barvu. Poté kokos přesypte do misky.
Limetkový dip
V rendlíku smíchejte 1 PL cukru, 2 PL vody a nastrouhanou kůru z jedné limetky. Vše přiveďte k varu a počkejte, až se vytvoří sirupová konzistence. Poté rendlík odstavte a nechte sirup vychladnout.
Do jiné misky si dejte zakysanou smetanu a postupně do ní zašlehejte připravený limetkový sirup. Nakonec smetanu dochuťte i šťávou z limetky.
Servírování:
Kolečka grilovaného ananasu rozpulte a dejte na talíř. Zasypte kokosovými lupínky a podávejte s limetkovým dipem.
doba přípravy: 90 minut
náročnost: 2
počet porcí: 12
Suroviny:
2 kg lilku
300 g mletého hovězího masa
50 g másla
50 g sušených rajčat
50 ml balzamikového octa
2 středně velké cibule
3 stroužky česneku
100 ml portského vína
500 g bílého řeckého jogurtu
100 g sýru gouda
100 g parmazánu
500 g cherry rajčátek
sůl
pepř
Postup:
Troubu předehřejte na 170 °C.
V misce smíchejte balzamikový ocet s 80 ml vody. Přidejte sušená rajčata a nechte 30 minut louhovat.
Lilek podélně nakrájejte na plátky silné 1 cm, rozložte na plech, osolte a nechte 10 minut tzv. vypotit. Poté papírovým ubrouskem setřete vodu, která se na povrchu vytvořila, plátky otočte a proces zopakujte. Takto „vypocené“ plátky ještě jednou dosucha otřete a z obou stran opečte na rozpálené suché pánvi dozlatova.
Ve stejné pánvi rozehřejte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přihoďte nakrájený česnek a restujte ještě přibližně 30 sekund. Poté do pánve přidejte maso, osolte, opepřete a za občasného míchání nechte maso zatáhnout. Zalijte portským vínem, promíchejte a počkejte, až se všechna tekutina vyvaří. Poté pánev z plotny odstavte.
Do misky dejte bílý jogurt, nastrouhanou goudu, polovinu parmazánu a dochuťte solí a pepřem.
Na dno zapékací mísy položte první vrstvu opečených lilků. Potřete dostatečným množstvím jogurtové směsi a na ni rozprostřete část masové směsi. Tímto způsobem vrstvy opakujte, až spotřebujete všechny suroviny. Sušená rajčata vyskládejte na prostřední masovou vrstvu. Lasagne byste měli ukončit vrstvou lilků. Pečte ve vyhřáté troubě 45 minut.
doba přípravy: 20 minut
náročnost: 1
počet porcí: 6
Suroviny:
chléb
100 g sýra roquefort
100 g anglické slaniny
50 g tvarohu
6 fíků
1 citron
1 ČL medu
1 ČL hrubozrnné hořčice
3 PL balzamikového octa
máslo
pepř
Postup:
Troubu předehřejte na 190 °C. Chléb nakrájejte na 6 tenčích plátků, namažte máslem a vložte na zhruba 10 minut do trouby.
Na pánvi opečte plátky slaniny a dejte zatím stranou.
Do menší misky dejte sýr, přidejte tvaroh a vidličkou rozmělněte. Dochuťte nastrouhanou citronovou kůrou a pepřem. Směs dejte do lednice na 10 minut vychladit.
Fíky nakrájejte na silnější plátky. Do menšího kastrůlku dejte ocet, hořčici a med. Přiveďte k varu a za stálého míchání vytvořte hustší redukci. Poté kastrůlek odstavte z plotny.
Nakrájené fíky vložte do redukce a vše opatrně promíchejte.
Servírování:
Na vychladlý opečený chléb namažte vrstvu sýrové směsi, položte plátek opečené slaniny a navrch vyskládejte plátky fíků. Na ozdobení můžete použít čerstvé oregano, tymián nebo pažitku.
doba přípravy: 90 minut + 12 h odležení
náročnost: 1
počet porcí: 8
Suroviny:
1,5 kg brambor
300 ml smetany ke šlehání
300 g klobásy (dle chuti)
2 vejce
200 g sýru (gouda nebo ementál)
2 cibule
3 bobkové listy
50 g másla
sůl
pepř
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka přibližně 2 mm tlustá.
Do mísy dejte smetanu, bobkové listy a nakrájené brambory. Dobře osolte, opepřete a rukama vše pořádně promíchejte. Takto připravené brambory nechte v lednici 12 hodin nebo přes noc odležet.
Troubu předehřejte na 190 °C.
Cibuli oloupejte a společně s klobásou nakrájejte na tenká kolečka.
Do zapékací mísy střídavě vrstvěte suroviny v tomto pořadí – odleželé brambory, cibule a klobása. Každou vrstvu zasypte nastrouhaným sýrem. Poslední vrstvou by měly být brambory, na které rozložte kousky másla.
Do zbylé smetany z brambor dejte vejce a směs rozšlehejte. Nalejte ji brambory a pečte ve vyhřáté troubě 1 hodinu. Doba pečení se může lišit v závislosti na tloušťce brambor. Proto je zhruba po 40 minutách zkontrolujte. Když jsou brambory měkké a na povrchu zlatavé, můžete je vyndat.
TIP:
Do brambor můžete přidat i další libovolnou zeleninu či jakékoliv jiné maso, např. kuřecí prsa.